Μήπως η μάσκα σας προκαλεί ακμή;
Η ζωή μας έχει αλλάξει σε πολλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας του COVID-19. Ένα απροσδόκητο πρόβλημα. στα πλαίσια της χρήσης της μάσκας για την προστασία από τον κορωνοϊό, είναι η εμφάνιση μίας νέας νοσολογικής οντότητας που ονομάστηκε maskne (από τη σύζευξη των λέξεων mask:μάσκα και acne:ακμή) και ανάγκασε την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) να εκδώσει ειδικές οδηγίες αντιμετώπισης αυτού του ιδιαίτερου τύπου ακμής.
Τι είναι η Maskne;
Η maskne εκδηλώνεται με βλάβες ακμής (σπυράκια) που κατανέμονται γύρω από το στόμα και το πηγούνι, στην περιοχή δηλαδή του προσώπου που καλύπτεται από τη μάσκα. Η maskne εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν λιπαρό δέρμα ή που πάσχουν ήδη από ακμή, μπορεί όμως να παρουσιαστεί και σε εκείνους που δεν είχαν ποτέ ένα σπυράκι στη ζωή τους.
Σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα εμφανίζεται ένας άλλος τύπος του προβλήματος, με τη μορφή ερυθήματος και πολύ μικρών εξογκωμάτων (δερματίτιδα εξ επαφής). Παρομοίως, σε άτομα που πάσχουν από ροδόχρου νόσο ή ροδόχρου ακμή (μία νόσο με ερυθρότητα, ευρυαγγείες και σπυράκια στο πρόσωπο), η μάσκα προκαλεί επιδείνωση και εξάρσεις της νόσου.
Πώς δημιουργείται η Maskne;
Ένας πιθανός μηχανισμός, που εξηγεί την ανάπτυξη των δερματικών αυτών προβλημάτων, είναι ότι η μάσκα εφάπτεται στο πρόσωπο παγιδεύοντας τον αέρα που εκπνέουμε, ο οποίος κατόπιν υγροποιείται. Παράλληλα, η θερμότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή κάτω από τη μάσκα οδηγεί στη συσσώρευση ιδρώτα. Έτσι, η ανάπτυξη υγρού και θερμού περιβάλλοντος κάτω από τη μάσκα ευνοεί τη συσσώρευση βακτηρίων. Επιπλέον, η τριβή της μάσκας πάνω στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και να διαταράξει τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικροφλεγμονές με όψη κοκκινίλων και αίσθηση τραβήγματος. Επιπρόσθετα, η συσσώρευση σμήγματος και προϊόντων μακιγιάζ κάτω από τη μάσκα επιδεινώνει την κατάσταση. Ο ερεθισμός γίνεται εντονότερος όταν φοράμε κρέμες περιποίησης με ισχυρούς ή απολεπιστικούς παράγοντες σε μεγάλη συγκέντρωση (οξέα, βιταμίνη C, ισοτρετινοίνη κλπ.). Τα συστατικά των κρεμών αυτών διασπώνται στο θερμό και υγρό περιβάλλον που δημιουργείται κάτω από τη μάσκα και απελευθερώνονται ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα.
Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε;
Για να προφυλαχτούμε από τις καταστάσεις αυτές η AΑD συστήνει η μάσκα μίας χρήσης να αντικαθίσταται κάθε 3 ώρες ή όποτε υγρανθεί. Αν είναι υφασμάτινη και υγρανθεί, θέλει επίσης αλλαγή, οπότε πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας εφεδρικές μάσκες, μίας χρήσης ή υφασμάτινες.
Η AAD συνιστά επίσης η μάσκα να εφαρμόζει σωστά, δηλαδή να έχει καλή επαφή με το πρόσωπο, αλλά να είναι άνετη. Όταν η μάσκα είναι υπερβολικά στενή δημιουργεί δυσφορία και επίσης εντείνει την τριβή που ασκείται στο πρόσωπο. Όταν, αντίθετα, είναι υπερβολικά χαλαρή, όχι μόνο δεν προστατεύει εμάς και τους άλλους από τον COVID-19, αλλά αναγκαζόμαστε να αναπροσαρμόζουμε συνεχώς τη μάσκα στο πρόσωπο, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον τριβή και διασπορά των μικροβίων.
Το υλικό της μάσκας
Το είδος της μάσκας που φοράμε έχει επίσης σημασία. Η AAD προτείνει μία μάσκα από κάποιο μαλακό και φυσικό υλικό που «αναπνέει», όπως βαμβάκι ή ακόμα καλύτερα μετάξι που έχει και μικρότερο συντελεστή τριβής. Αντίθετα, οι συνθετικές μάσκες, όπως η νάιλον, πολυέστερ και ραιγιόν είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό. Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέξουμε την κλασική ιατρική μάσκα μίας χρήσης.
Οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να πλένονται σχολαστικά μετά από κάθε χρήση, ενώ σημασία έχει και ο τρόπος πλυσίματος. Είναι πιθανόν να είμαστε αλλεργικοί σε κάποιες συγκεκριμένες ουσίες του απορρυπαντικού ή του μαλακτικού που χρησιμοποιούμε για να πλύνουμε τη μάσκα και αν μείνουν υπολείμματα αυτών μετά το πλύσιμο να δημιουργηθεί ερεθισμός στο δέρμα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται απορρυπαντικά και μαλακτικά χωρίς αρώματα και χρωστικές, όπως κάποιο καλό βρεφικό απορρυπαντικό και μαλακτικό. Μετά το πλύσιμο η μάσκα πρέπει να σιδερώνεται σχολαστικά.
Προϊόντα περιποίησης προσώπου
Η περιποίηση του δέρματος του προσώπου κατά τη διάρκεια χρήσης της μάσκας είναι επίσης μεγάλης σημασίας. Το πρώτο βήμα είναι η χρήση ενός απαλού καθαριστικού σαπουνιού, που να διαλύει το σμήγμα και να απομακρύνει τα βακτήρια αμέσως μετά την αφαίρεση της μάσκας. Μετά τον καθαρισμό επιβάλλεται η χρήση μίας μη λιπαρής ενυδατικής κρέμας με καταπραϋντικά και επανορθωτικά συστατικά, που θα ενισχύσει το φραγμό (ασπίδα) της επιδερμίδας, ο οποίος κινδυνεύει να διασπαστεί από την τριβή της μάσκας και θα προστατεύσει από τη διείσδυση, μέσω της επιδερμίδας, βακτηρίων και ερεθιστικών ουσιών.
Χρήσιμα tips:
- Επιλέξτε μία μάσκα με καλή εφαρμογή, αλλά όχι πολύ σφιχτή.
- Επιλέξτε ιατρική μάσκα μίας χρήσεως ή μάσκα από βαμβακερό ή μεταξωτό ύφασμα.
- Αντικαταστήστε τη μάσκα μίας χρήσης κάθε 3 ώρες και την υφασμάτινη όταν υγραθεί.
- Πλένετε την υφασμάτινη μάσκα με απαλό, υποαλλεργικό απορρυπαντικό. Ξεπλένετε και σιδερώνετε σχολαστικά.
- Πλένετε το πρόσωπο σας μετά την αφαίρεση της μάσκας με ένα ήπιο καθαριστικό σαπούνι.
- Μετά τον καθαρισμό του προσώπου χρησιμοποιείστε ένα μη λιπαρό ενυδατικό προϊόν με καταπραϋντικά και επανορθωτικά συστατικά.
- Μη χρησιμοποιείτε πλούσιες ενυδατικές κρέμες ή κρέμες περιποίησης με ισχυρούς ή απολεπιστικούς παράγοντες σε μεγάλη συγκέντρωση, που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.
- Αποφύγετε να φοράτε μακιγιάζ κάτω από τη μάσκα.
Arsinoi A. Xanthinaki MD, DDS, MSc, PhD
Dermatologist – Oral Medicine Specialist
Πηγή: https://drxanthinaki.com/